Hari Rehat Mingguan dan Bayaran Jika Bekerja Hari Rehat Menurut Undang-Undang Buruh

Hari Rehat Mingguan dan Bayaran Jika Bekerja Hari Rehat Menurut Undang-Undang Buruh | Mengikut undang-undang buruh, majikan wajib memberi mana-mana hari paling kurang 1 hari kepada pekerja sebagai hari rehat mingguan. Di dalam Akta Kerja 1955, ianya terletak di bawah Seksyen 59, manakala untuk Ordinan Buruh Sabah Bab.67 pula terletak di bawah Seksyen 104B, dan Ordinan Buruh Sarawak Bab.76 terletak di bawah Seksyen 105B. Jika majikan tidak memberi atau menyediakan cuti rehat mingguan ni kepada pekerjanya, maka majikan tersebut telah melakukan kesalahan.

Di bawah adalah penjelasan lebih khusus yang terdapat di dalam akta dan ordinan yang dibincangkan di atas. jom baca..

1. Tiap-tiap pekerja hendaklah dibenarkan dalam setiap minggu suatu hari rehat satu hari penuh sebagaimana yang ditentukan dari semasa ke semasa oleh majikan, dan di mana seorang pekerja diberikan lebih daripada satu hari rehat dalam seminggu maka yang terakhir itu adalah hari rehat : Dengan syarat bahawa subseksyen ini tidak terpakai pada tempoh di dalam yang pekerja adalah cuti bersalin sebagaimana yang diperuntukkan di bawah seksyen ini atau cuti sakit sebagaimana yang diperuntukkan di bawah seksyen 60F, atau semasa tempoh hilang upaya sementara di bawah Pekerja Akta Pampasan 1952 [Akta 273], atau di bawah Sosial Pekerja Akta Keselamatan 1969.

2. Walau apa pun subseksyen (1) dan tafsiran mengenai ungkapan-hari‖ dalam subseksyen 2 (1), dalam hal pekerja terlibat dalam kerja peralihan apa-apa tempoh berterusan tidak kurang daripada tiga puluh jam akan menjadi hari rehat.

3. Walau apa pun subseksyen (1), Ketua Pengarah, dengan a permohonan bertulis oleh majikan dan tertakluk kepada apa-apa syarat dia mungkin difikirkan patut dikenakan, boleh membenarkan majikan memberikan rehat hari untuk setiap minggu pada mana-mana hari bulan di mana hari rehat jatuh dan hari yang diberikan sedemikian hendaklah disifatkan sebagai hari rehat pekerja bagi maksud seksyen ini.

4.  Majikan hendaklah menyediakan suatu jadual sebelum permulaan bulan di mana hari rehat jatuh memberitahu pekerja hari-hari yang dilantik untuk menjadi hari rehat di dalamnya, dan di mana pula hari dalam setiap minggu telah dilantik sebagai hari rehat untuk semua pekerja

5. Undang-Undang Malaysia AKTA 265 di tempat pekerjaan, majikan boleh, sebagai ganti menyediakan jadual, memaparkan notis di tempat yang mudah dilihat di tempat pekerjaan yang memaklumkan pekerja hari rehat yang tetap demikian dilantik.

6. Tiap-tiap senarai itu dan tiap-tiap sesuatu yang direkodkan di dalamnya hendaklah dipelihara/disimpan dan hendaklah disediakan untuk pemeriksaan (oleh Pegawai Tenaga Kerja) untuk tempoh tidak melebihi enam tahun dari hari terakhir bulan berkenaan yang senarai disediakan atau menyebabkan disediakan.

7.  Mana-mana majikan yang melanggar mana-mana peruntukan ini seksyen melakukan kesalahan.

Bekerja pada hari rehat

1. Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan dalam subseksyen 60A (2), tiada pekerja hendaklah dipaksa bekerja pada hari rehat kecuali dia terlibat dalam kerja yang mana oleh sebab sifatnya perlu dijalankan secara berterusan atau secara berterusan oleh dua atau lebih peralihan: Dengan syarat bahawa dalam hal apa-apa pertikaian Ketua Pengarah hendaklah mempunyai kuasa untuk memutuskan sama ada atau tidak pekerja terlibat kerja yang disebabkan oleh sifatnya yang perlu dijalankan secara berterusan atau berterusan oleh dua atau lebih peralihan.

2. Dalam kes pekerja yang bergaji hari, jam atau kadar gajinya yang serupa yang bekerja pada hari rehat, dia akan dibayar apa-apa tempoh kerja-

i. yang tidak melebihi separuh jam kerja biasa, upah satu hari pada kadar gaji biasa; atau

ii. yang lebih daripada separuh tetapi tidak melebihi beliau jam kerja normal, upah dua hari pada kadar biasa bayaran.

3. Dalam kes pekerja yang bergaji bulanan atau mingguan kadar gajinya yang bekerja pada hari rehat, dia hendaklah dibayar untuk apa-apa tempoh kerja-

i. yang tidak melebihi separuh jam kerja biasa, upah bersamaan separuh daripada kadar bayaran biasa kerja yang dilakukan pada hari itu; atau

ii. yang lebih daripada separuh tetapi tidak melebihi jumlahnya jam kerja biasa, upah satu hari pada biasa kadar gaji untuk kerja yang dilakukan pada hari itu.

Majikan perlu menyediakan satu jadual sebelum bermula bulan yang baru dan menampal pada atau tempat yang pekerjanya senang tengok atau lihat. Untuk jadual ini, hanya majikan yang menjadualkan hari rehat sahaja seperti kedai makan atau pasaraya yang tidak pernah tutup tetapi setiap hari ada sesetengah pekerja yang bercuti rehat. Maka wajib majikan menyediakan jadual.

 

Jika pekerja telah bekerja shift, maka bilangan jam tidak kurang daripada 30 jam berterusan adalah dikira sebagai cuti rehat bagi pekerja shift tersebut. Majikan ambil perhatian, kerana banyak syarikat pengawal keselamatan atau syarikat yang mengamalkan waktu shift yang tidak mengikut akta dan peraturan ini. Pekerja boleh menbuat aduan jika terdapat mana-mana majikan yang melanggar perintah ini.

 

Jika pekerja mendapat dua hari cuti sebagai contoh hari sabtu dan ahad, maka hari terakhir tersebut dikira sebagai cuti rehat mingguan iaitu hari ahad.


Rujuk :
Cara Pengiraan Gaji Kerja Lebih Masa (Overtime)


Jika ada soalan yang hendak di utarakan, taip sahaja pada kotak komen di bawah. jangan malu jangan segan. terima kasih.

24 Replies to “Hari Rehat Mingguan dan Bayaran Jika Bekerja Hari Rehat Menurut Undang-Undang Buruh”

 1. Saya ingin mendapatkan sedikit kepastian.

  Terdapat satu kes di mana syarikat tidak memperuntukkan hari rehat mingguan kepada pekerja. In kerana syarikat baru membuka cawangan dan hanya mempunyai 2 orang pegawai penyelia.

  Setiap bulan hanya seorang pegawai yang dibenarkan until mengambil hari rehat mingguan. Ini bermakna jika salah seorang pegawai mengambil hari rehat mingguan pada bulan ini, seorang pegawai lagi terpaksa bekerja sebulan penuh (30 hari) tanpa cuti. Pegawai tidak akan dibayar gaji lebih masa kerana berpangkat penyelia.

  Persoalannya, adakah ianya dibenarkan Dan tidak menjadi satu kesalahan jika majikan tidak memperuntukkan satu hari cuti rehat mingguan kepada pekerja? Adakah majikan wajib memperuntukkan satu hari sebagai hari rehat mingguan kepada pekerja?

 2. Saya ingin mendapatkan sedikit kepastian.

  Terdapat satu kes di mana syarikat tidak memperuntukkan hari rehat mingguan kepada pekerja. Ini kerana syarikat baru membuka cawangan dan hanya mempunyai 2 orang pegawai penyelia.

  Setiap bulan hanya seorang pegawai yang dibenarkan untuk mengambil hari rehat mingguan. Ini bermakna jika salah seorang pegawai mengambil hari rehat mingguan pada bulan ini, seorang pegawai lagi terpaksa bekerja sebulan penuh (30 hari) tanpa cuti. Pegawai tidak akan dibayar gaji lebih masa kerana berpangkat penyelia.

  Persoalannya, adakah ianya dibenarkan dan tidak menjadi satu kesalahan jika majikan tidak memperuntukkan satu hari cuti rehat mingguan kepada pekerja? Adakah majikan wajib memperuntukkan satu hari sebagai hari rehat mingguan kepada pekerja?

  1. Majikan wajib menyediakan cuti rehat mingguan kepada semua pekerja tidak kira jawatan. Byaran untuk kerja hari rehat, bukan dipanggil kerja lebih masa ataupun OT, untuk 8 jam pertama adalah gaji, selepas 8 jam baru dikira OT. Boleh buat aduan di pejabat buruh dan boleh failkan tuntutan bayaran yang tidak dibayar itu

   1. Bagaimana pula syarikat yg tidak membayar ot tetapi ot tersebut digantikan dgn cuti mengikut jam bekerja? Adakah ia melanggar akta pekerja?

    1. Jika pekerja setuju menerima cuti mengikut jam itu, tiada kesalahan, jika pekerja tidak setuju, so apa yang dibuat adalah satu kesalahan dan boleh boleh aduan diPejabat Buruh berdekatan

 3. Salam. Saya mohon bertanya. Saya bergaji bulanan. Waktu rehat mingguan adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Saya berpejabat di KL dan diarahkan untuk outstation ke Kelantan kerana ada mesyuarat pada hari Ahad jam 9:00am di Kelantan. Saya travel dgn kereta pada hari Sabtu jam 10:00am dan sampai di Kelantan hari Sabtu juga jam 5:00 ptg. Saya bermalam di hotel. Esok paginya saya pergi mesyuarat dari jam 9:00am hingga 12:00 tengahari (3 jam).Kemudian lepas meeting saya terus drive balik ke KL dan sampai di KL jam 8:00 malam. Saya dibayar elaun kilometer dan makan harian sama seperti jika saya outstation hari2 kerja biasa (Isnin-Jumaat). Adakah saya layak tuntut off in lieu ? Jika tidak, adakah saya patut dibayar upah gaji separuh hari (sebb saya meeting hanya 3 jam saja). Adakah travelling day saya iaitu dari hari Sabtu tidak dikira? Tq atas pencerahan

  1. Wsalam

   Kerja sebagai apa ya? Jika tuan tidak dilindungi di bawah akta kerja, rujuk pada kontrak perkhidmatan tuan, jika tiada, benda ni tuan perlu berbincang dengan majikan tuan. Sepatutnya kena bayar juga atau tuntut hari cuti.

 4. maaf nak tanya.. sy bekerja dlm syarikat pengawal keselamatan pasaraya. saya diberi cuti rehat tetap pada hari isnin. dan masalah sekarang majikan kekurangan anggota. jdi cuti rehat saya pada hari isnin akan dtunda hari jumaat atau sabtu kerana jumaat dan sabtu tiada anggota yg dibenarkan cuti rehat. . sedangkan yang mengapply AL begitu mudah mendapat cuti AL pada hari saya cuti rehat. dlm sehari untuk cuti rehat dan cuti AL kuota sebanyak 12 org sahaja dibenarkan. majikan saya tidak membenarkan anggota kerja lebih masa (OT) atau tidak mampu bayar OT.

  1. So soalanya apa yer encik, majikan tak bayar OT atau bolehkah majikan menunda cuti rehat encik?

   Jika tak bayar OT, salah la walaupun majikan xde duit. boleh report pejabat buruh

   Jika tunda hari lain, majikan boleh bbuat demikian kerana memikirkan kekurangan pekerja. Jika tjadi banyak kali, tuan boleh slow talk dgn majikan, kenapa ada pkerja yg ambil AL hari saya cuti, jika berlarutan baru boleh buat report, jika jarang2 itu hanya masalah kekurangan pekerja sahaja.

 5. Syarikat saya bekerja lima hari seminggu. Cuti pada hari Sabtu dan Ahad. Hari Sabtu sebagai hari tidak bekerja, dan hari Ahad ditetapkan sebagai hari rehat. Bagaimana kiraan bayaran jika bekerja 8 jam pada hari Sabtu?

  1. Sebenarnya untuk swasta, jumlah jam kerja seminggu adalah 48 jam. Jika bekerja 5 hr sahaja dengan 8jam X 5hr = 40 jam adalah tidak cukup 8 jam. Oleh itu, apa yg diberikan majikan adalah lebih baik untuk pekerjanya.. Jika majikan meminta pekerja bkerja pada hari sabtu, tiada apa apa bayaran perli diberikan oleh majikan kepada pekerja untuk tempoh 8 jam pertama tesbt, tetapi jika ada buat kerja selepas 8 jam, boleh tuntut sebagai OT/Gaji Lebih Masa

 6. ada sebuah syarikat..dimana majikannya mengarahkan pekerjanya berkerja dihari rehat tetapi tidak akan dibayar gaji kerana pihak akaun syarikat mengatakan bahawa gaji pada hari tersebut sudah termasuk pada gaji bulanan pekerja yang hanya basic RM1500.00 sebulan sahaja.
  namun sebelum ini pekerja memang dibayar gaji mengikut undang-undang buruh. tetapi setelah akaun baru (pekerja baru) masuk, sistem jadi berubah dan mengatakan bahawa sistem itu memang dari jabatan buruh..
  tolong bagi pencerahan dalam hal ini…
  terima kasih..

  1. kalau sehari je hari rehat pekerja ada, tapi tiba2 kena kerja, ada bayaran tambahan yg perlu dibayar oleh majikan. adalah tidak bertanggungjawab jika pihak majikan menggunakan nama jabatan tenaga kerja utk tidak membayar bayaran tambahan tsbt. pekerja sndiri boleh rujuk dekat pejabat buruh utk penjelasan lebih lanjut

 7. Salam..sya ingin bertanya, ayah saya merupakan seorang pegawal keselamatan. Ayah sya mendapat cuti setiap mnggu pada hari ahad. Waktu bekerja isnin -sabtu adalah mngikut shift sama ada pagi atau petang iaitu 7.30 am – 7.30 pm / 7.30 pm – 7.30 am. Namun persoalan setiap kali sebelum cuti pada hari ahad, ayah sya dikehendaki untuk bekerja seharian iaitu cthnya pada pkul 7.30pm jumaat dan akan pulang 7.30 pm hari sabtu iaitu selama 24jam begitu sebaliknya 7.30 am – 7.30 am. Adakah ia dibenarkan atau salah? Dan bayaran untuk stiap ot yang dilakukan dilihat tidak dibyar secukupnya. Perkara ini akan berlarutan setiap minggu dan kami sangat kasihankan ayah kami. Untuk pengetahuan tuan ayah saya sebelum ini bekerja sendri sbgai runner jpj dan tidak pernah bekerja majikan jadi dia kurang tahu sistem bekerja dan mengambil langkah menurut. Untuk musim cuti rya juga akan bermasalah sekiranya ada pkerja tidak hadir dan ayh sya semalam telah bekerja dari 7.30pm 15/6 hingga 7.30 16/6 dan dikehendaki utk bekerja semula 17/6 7.30pm -7.30pm 18/6. Harap tuan boleh memberi pendapat akan hal ini

  1. Jika bkerja lebih 12 jam sehari, dikira salah. dan bayaran biasanya daripada syarikat keselamatan ini tidak betul. Awak sebagai anak perlu bantu ayah kira semula gaji jika kurang boleh menuntut di pejabat buruh. aduan juga boleh dibuat jika syarikat tsbt ada buat apa-apa pelanggaran

 8. Kerja semasa cuti umum tidak cukup 8jam adakah ia dikira 8jam juga. Saya kerja 5jam semasa cuti umum adakah pihak majikan akan kira 8 jam juga..

  1. kerja pada cuti umum walaupun 1 jam, majikan perlu bayar kpd pekerja sama macam pekerja kerja 8 jam. kena bagi 2 kali upah klu gaji bulanan, dan 3 kali gaji jika gaji harian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *