Jumlah Cuti Tahunan Menurut Undang-Undang Buruh

Jumlah Cuti Tahunan Menurut Undang-Undang Buruh | Artikel kali ini kita akan membincangkan soal cuti tahunan atau annual leave. Berapakah jumlahnya? Bilakah boleh pakai? Macam mana nak apply? Sabar… kita kupas dulu menurut 3 undang-undang buruh yang terpakai di Malaysia. Kalau tahu seksyen² mana, anda senang nak terangkan kat majikan jika majikan tidak memberikan jumlah cuti atau cara kiraan cuti dengan betul. Dan jika ada majikan yang baca artikel ini, anda perlu tahu kelayakan cuti ini kerana ianya wajib diberikan kepada pekerja anda.

Di bawah undang-undang buruh di Malaysia, cuti tahunan layak dinikmati oleh semua pekerja jika sudah cukup satu tahun bekerja dengan majikan. Complete 0ne year services. Berbeza dengan cuti sakit yang mana tidak memerlukan pekerja mencukupkan satu tahun bekerja untuk melayakkan mendapat faedah cuti tersebut.

Undang-undang membenarkan majikan memberi apa-apa jumlah cuti tahunan kepada pekerjanya asalkan tidak kurang daripada jumlah cuti yang digazetkan di dalam undang-undang itu.

Di dalam Akta Kerja 1955, Seksyen 60E, Ordinan Buruh Sabah Bab.67 Seksyen 104D dan Ordinan Buruh Sarawak Bab.76 Seksyen 105D, menetapkan jumlah cuti tahunan yang layak diperoleh oleh pekerja seperti berikut:

i) 8 hari, jika telah bekerja selama kurang dari 2 tahun.
ii) 12 hari, jika telah bekerja selama 2 tahun tetapi kurang dari 5 tahun.
iii) 16 hari, jika telah bekerja selama 5 tahun atau lebih

Jelas dengan jumlahnya?

Tetapi jika anda memasukki sesuatu kontrak perkhidmatan mendapati tiada terma dalam kontrak yang dipersetujui yang menyatakan kelayakkan cuti tahunan pekerja, maka ia perlu mengikut peruntukkan di bawah seksyen yang dinyatakan di atas, jika ada tertulis kurang daripada jumlah di atas, anda berhak menyuarakan kebenarannya, dan jika jumlah yang diberikan lebih, jangan lupa bersyukur dan ucaplah terima kasih bos. Haha..

Sebagai contoh untuk lebih faham:

Akim mula bekerja di Syarikat Y pada 1 Mac 2012. Pada 6 Ogos 2012, beliau memohon untuk cuti tahunan selama 1 hari. (pelbagai alasan la..)

Adakah dia layak mendapat cuti tahunan?

Berdasarkan contoh di atas, Akim TIDAK LAYAK mendapat cuti tahunan berbayar kerana belum lagi mencukupkan genap satu tahun perkhidmatan (bekerja) iaitu selepas 28 @ 29 Februari 2013 baru beliau layak kepada cuti tahunan berbayar selama 8 hari.

Tempoh Mengambil Cuti Tahunan

Majikan hendaklah memberikan cuti tahunan, MANAKALA, pekerja hendaklah mengambil cuti tahunan ini tidak lewat dari 12 bulan selepas setiap 12 bulan berterusan perkhidmatan.

Mula Kerja (1/1/2010) >>Layak Cuti (1/1/2011) >> Tempoh Ambil Cuti (hingga 1/1/2012).

Jika pekerja GAGAL mengambil cuti dalam tempoh tersebut, maka pekerja akan hilang kelayakkan. BURN

Namun, pekerja layak mendapat BAYARAN sebagai ganti (in lieu) kepada cuti tahunan jika atas permintaan majikan dia bersetuju secara bertulis tidak mengambil cuti tahunan itu atau semasa beliau ingin memohon cuti tahunan tersebut, majikan tidak meluluskan cuti itu

Cuti Sakit Jatuh Pada Cuti Tahunan

Jika pekerja telah memohon dan mendapat kelulusan cuti tahunan dan tiba-tiba dia sakit dan mendapat cuti sakit atau cuti bersalin (meternity leave), maka cuti tahunan akan dianggap sebagai tidak diambil oleh pekerja.

Hak Pekerja Dan Hak Majikan

Adakah pekerja boleh mengambil cuti tahunan bila-bila masa dan seberapa lama yang perlu? Bolehkah majikan menolak permohonan cuti tahunan?

BOLEH. Majikan boleh menolak permohonan cuti tahunan itu.

“An employee’s entitlement to annual leave cannot be claimed as of right. He must obtain permission from his employer in order to abstain him from going to work. Failure to obtain such consent would render him as being absent without leave. This is a fundamental breach of contract“. – Industrial Court Award (474/97)

“It is a misconception to suggest that an employee can go away whenever he submits his leave application without regard to the employer’s convenience. The right of an employee to go on leave must be balanced equitably with the exigencies of the employer;s business….” – Industrial Court Award (587/1998)

Bolehkah Majikan Memaksa Pekerja Mengambil Cuti Tahunan?

TIDAK BOLEH. Majikan tidak boleh meminta pekerja mengambil cuti tahunan kecuali atas kemahuannya sendiri. Rujuk Industrial Court Award (76/1982)

Siapa Hilang Kelayakan Terhadap Cuti Tahunan?

Jika pekerja (i) tidak hadir daripada kerja (ii) tanpa kebenaran majikan dan (iii) tanpa alasan munasabah bagi (iv) lebih daripada 10% hari kerja sepanjang 12 bulan perkhidmatan berterusan berkaitan dengan mana haknya untuk mendapat cuti tersebut terakru, ia TIDAK BERHAK mendapat cuti itu.

Bagaimana Jika Penamatan Berlaku Sebelum 12 Bulan Perkhidmatan?

Jika tidak cukup 12 bulan perkhidmatan beterusan dengan majikan yang sama semasa kontrak tamat, maka hak pekerja mendapat cuti berbayar adalah mengikut nisbah langsung dengan bilangan bulan perkhidmatan. (pro-rata). Oleh itu, majikan WAJIB MEMBAYAR jumlah cuti tersebut. – wikikau.com

Jika anda menyukai artikel ini, silalah berkongsi di akaun laman sosial anda melalui button share yang disediakan di bawah. Jika anda ada persoalan, jangan biarkan ianya berada di minda, taip sahaja soalan anda di ruangan komen di bawah, admin akan menjawabnya. Selamat maju jaya, jumpa lagi next artikel, Cuti Sakit.

43 Replies to “Jumlah Cuti Tahunan Menurut Undang-Undang Buruh”

    1. Hello,

      AL untuk tahun ketiga adalah sebanyak 12 hari minimum yang sepatutnya pekerja itu terima. Jika kurang boleh bincang dengan bos, jika tak jalan jugak buat aduan di pejabat tenaga kerja berdekatan

      1. Terima kasih,

        1.Yiney tidak pernah ambil cuti AL setakat ini. Jadi dia layak dpt 12 AL untuk tahun 2017/2018?
        2. Pekerja A mula kerja pada 01/08/2015, AL dah habis ambil dlm tempoh Nov’16. Jadi dia dpt 12 hari utuk masuk tahun ke tiga?

        1. 1. Dia layak 12 hari utk 2018, AL tidak boleh bawa ke tahun hadapan, jika polisi syarikat kata boleh, so baru lah boleh, jika tidak burn.
          2. Pekerja A sepatutnya tidak layak pun untuk dapat AL dalam tempoh setahun awal bekerja, 1.8.2015 – 30.7.2016. Selepas bulan 7, bulan 8.2016, pekerja layak dapat 8 hari, jika sampai Nov 2016 dah habis, jika ada apply AL xleh dah smpai akhir bulan julai 2017, jika apply gak cuti tanpa gaji,

  1. Salam and hye
    Saya ada soalan berkaitan pengiraan cuti tahunan..cuti tahunan layak diterima oleh pekerja setelah berkhidmat selamat setahun..mcm mn pengiraan cuti tahunan jika staff tu memiliki 11.6 hari..adakah jumlah tersebut akan dibundar kepada 12 hari?

  2. Selamat pagi. Saya ingin membuat pertanyaan bagi pihak pekerja yg merasa tidak puashati dgn keputusan HR.
    Mengikut polisi syarikat yg akn dipinda dan dikuatkuasakan di bawah kategori Cuti Tahun, pekerja yg memperolehi 16 hari cuti tahun cuma berhak ke atas 9 hari sahaja, manakala baki tujuh hari dikategorikan cuti kecemasan. Andaikata cuti2 kecemasan telah habis digunakan (padahal itu cuti tahunan), ini akan menjejaskan peratus bonus yg akn diterima oleh pekerja. Bonus akan dipotong berdasarkan cuti kecemasan tersebut. Untuk cuti tahunan pula, pekerja diwajibkan memohon 7 hari sebelum bercuti. Majikan berkata mereka yg lebih berhak ke atas polisi dan tidak perlu rujuk kepada akta Undang-Undang Buruh.

    1. Hai,
      Setiap pindaan kontrak atau apa apa persetujuan sebelum ini, hendaklah dengan persetujuan pekerja. Jika pekejra tak setuju majikan tak boleh suka suki buat macam itu. Nasihat saya, pergi pejabat buruh untuk mengadu.

  3. assalamualaikum, hai

    saya ada soalan, saya sudah bekerja selama satu tahun lebih dan ianya pengalaman pertama saya berkerja, dan majikan membayar gaji saya Rm1200 + rm400 (elaun), apabila saya mengambil cuti biasa majikan menolak elaun saya mengikut berapa hari saya bercuti, adakah elaun kena tolak jika cuti biasa diambil/ cuti tahunan????
    mohon pencerahan kerana saya seorang sahaja pekerja dalam bahagian kerani kerana ini syarikat yang kecil sahaja

    1. Wsalam..hai
      Jika memang ada perjanjian berkaitan benda itu boleh la. Elaun ini adalah ehsan atau bonus daripada majikan, so dia boleh buat apa sahaja dengan elaun. tidak boleh jika tolak gaji tambahan jika gaji itu gaji minimum sudah. Elaun ni kena tahu jugak elaun apa yang majikan kasi tu, biasa kalau kena tolak ni elaun kedatangan. Ia adalah perkara biasa

  4. Asalam.. Sya antar notis 9hb 9. Hbis notis sebulan 8hb 10.cuti tahunan saya berbaki 5.5 hari. Dalam tempoh notis saya hbiskan cuti itu. Ikot kiraan balance cuti itu sy perlu dtg kerja sampai 23hb 9 sahaja. 1hb 10 hingga 8hb 10 adakah saya masih dapat gaji lagi.

    1. Wsalam
      Bulan 9 akan dapat gaji full
      bulan 10, dapat gaji sampai hari bekerja termasuk bcuti guna AL. Maknanya gaji mesti dbayar sehingga 8.10. Jika majikan enggan bayar, buat report.

  5. Wssalam
    Pengiraan mcam mana yer? Pengiraan gaji atau jumah kelayakan?

    Jika gaji (Gaji pokok / 26 = gaji sehari X dengan jumlah cuti)

    Jika jumlah (majikan akan tetapkan berapa setahun yang layak. jika baru keje tdk smpai setahun, tidak layak dapat cuti tahunan, menurut law, jika majikan bg itu lebih baik. Jika majikan takde mention berapa jumlah cuti tahunan. Jika menurut law, keje 1-2 tahun = 8 hari, 2-5 tahun = 12 hari, 5 tahun ke atas = 16 hari.

  6. hello,

    Adakah dibolehkan syarikat tidak membayar bayaran kerja lebih masa kepada saya sekiranya pada hari tersebut saya telah lewat masuk. Contoh: Saya punch in 07:31 (lewat 1 min) dan saya telah bekerja lebih masa pada petang hari tersebut sehingga jam 10:00 malam). Bagaimana peruntukkan undang-undang untuk kes seperti ini?

    1. Hello,

      Dalam kes ini majikan wajib membayar gaji lebih masa cik kerana cik telah bekerja dan bila kerja sudah disiapkan, upah mesti diberi.

      Majikan menggunakan alasan cik masuk lewat untuk menafikan bayaran gaji lebih masa cik adalah tidak patut dan tidak tepat kerana hukuman pekerja yang masuk lewat bukan memotong atau tidak membayar gaji biasa atau gaji lebih masa kerana itu telah melanggar akta di dalam akta kerja. Majikan boleh mengambil tindakan lain seperti warning letter atau apa-apa tindakan lain bagi hukuman datang lewat ke tempat kerja.

      Nasihat admin, slow talk dengan majikan atau cik boleh terus adukan masalah ini ke Pejabat Tenaga Kerja berdekatan

  7. Hi, Saya ada soalan. Cuti yang digazetkan 11 hari termasuk 5 hari wajib ambil. Majikan saya memberi 12 hari cuti umum berbayar. Cuti umum pada tahun 2018 bagi daerah selangor ialah 16 hari. So soalan saya adalah jika saya bekerja pada hari cuti umum yang majikan saya tidak ambil adakah saya akan dibayar gaji berganda?

    Soalan kedua saya ialah saya cuti berganti. Saya mendapat cuti rehat selama 2 hari dalam seminggu iaitu hari sabtu dan ahad. Jika Cuti umum yang diambil majikan saya jatuh pada hari ahad maka keesokkan harinya (isnin) saya akan dapat kelepasan cuti bergaji kan? Bagaimana kalau cuti umum tersebut jatuh pada hari sabtu? adakah saya akan dapat cuti ganti atau cuti tersebut akan “burn” ?

    1. Hi,

      1. Dalam sektor swasta, majikan wajib mengambil sekurang-kurangnya 11 hari tmsuk 5 hr wajib, senarai ini perlu dibuat awal tahun. Maka kerja pada cuti umum yang tidak diambil oleh majikan adalah sebagaimana hari biasa dan bayaran juga adalah biasa.

      2. Jika cuti jatuh pada hari terakhir cuti umum, maka keesokkan harinya adalah hari cuti umum yang perlu digantikan oleh majikan, tetapi majikan boleh menggantikan pada hari lain dalam tahun tsbt (kecuali 5 hr wajib td). Jika jatuh pada hari sabtu, maka cuti tsbt burn saje. Sama sepertimana yang diguna pakai oleh kerajaan.

  8. Sy mula kerja di syarikat ini pada feb 5 2017 dan nov baru dapat confirmation letter.
    which mean sy entitle 8 hari annual leave betul?pada feb 2018 akan datang ni cuti tahun baru cina extra di potong dari annual leave,jadi ..boleh sy guna 8 hari itu atau x boleh sbb x cukup? sy x faham apa yang senior sy explain..die cakap jan 2018 -dec 2018 ada 8 hari cuti,tapi january ni sy ada 1 hari cuti sahaja. pun x cukup 1 hari kurang dari 1 hari.

    1. Bagi cuti tahunan adalah mengikut tarikh servis anda, jika start kerja 05.02.2017 maka selepas 04.02.2018 baru anda layak mendapat 8 hari (ini menurut undang2 buruh). Sebelum lengkap setahun anda bkerja, anda tidak layak menikmati cuti tahunan itu,.

      Cuti tahunan perlu diberi selepas bekerja setahun. Tetapi senior anda bgtahu anda still layak juga walaupun tidak sampai setahun kerja.Itu adalah lebih baik berbanding undang2.

      Admin pun tidak faham dengan soalan dan apa yang senior anda terangkan. Nasihat saya jumpa semula beliau dan minta diterangkan semula. Lepas itu, boleh tanyakan semula di sini, sebab admin takut apa yang dibuat adalah melanggar undang2 buruh.

  9. Assalamualaikum..

    Dalam surat tawaran kerja, berapakah jumlah cuti tahunan (minimum) yang perlu kita nyatakan dalam surat tersebut?

  10. Waalaikummusalam…
    Dalam surat tawaran, jumlah cuti tahunan perlulah diletakkan 3 kategori yang ditetapkan seperti artikel kat atas:

    1. kurang 2 tahun bekerja maksudnya syarrikat sama atau syarikat sebelum ini?
      kalau fresh graduate maksudnya dpt cuti 8 hari la kan?

    1. Tidak layak pekerja mendapat cuti tahunan jika belum setahun servisnya, tapi jika majikan nak bagi itu lagi baik, jika tidak bagi tidak menjadi kesalahan bagi majikan itu

  11. Apakah sesebuah syarikat itu boleh melaksanakan sesuatu contohnya cuti tahunan tanpa memberitahu semua kakitangan terlebih dahulu. Contohnya seperti jumlah cuti tahunan..sebelum ini cuti tahunan setiap pekerja berbeza mengikut servis tahunan..1-5 yrs – 18 hari, 5-10yrs 22 hari, 10-15yrs – 26 hari….di sini pihak syarikat memansuhkan jumlah cuti 26 hari itu kepada 22 hari maksimum sedangkan tiada pemberitahuan melalui memo/email dibuat kepada semua kakitangan. dan pihak syarikat juga melaksanakan cuti prorata berdasarkan jumlah cuti 22 hari yang baru itu.

    1. Kalau sebelum ini jumlah yang diberikan terkandung dalam offer letter atau kontrak perjanjian atau handbook, majikan perlu mendapatkan persetujuan pekerja terlebih dahulu untuk sebarang perubahan dalam perjanjian tsbt.

  12. Saya ingin bertanya apakah pihak syarikat boleh meminda sebarang kontrak pekerja tanpa memberitahu pekerja terbabit..contohnya: saya mula bekerja di syarikat A dan kemudian dipindahkan ke syarikat B (within Group) dengan mendapat benefit tertentu seperti cuti tahunan, elaun dan sebagainya. Cuti tahunan itu bergantung kepada servis tahunan dan setiap cuti umum yg jatuh pada hari sabtu akan ditambahkan ke cuti tahunan. Tahun ini pihak syarikat B yang saya berkhidmat sekarang tidak lagi memberikan hak itu pada kami sedangkan tiada sebarang makluman dibuat mengatakan apa yang tertera dalam kontrak sebelumnya terbatal. Sekiranya ini berlaku apakah hak kami dalam hal ini.

    1. Sepatutnya jika dipindahkan ke syarikat lain tanpa ada sign kontrak baru, sepatutnya benefit mestilah sama seperti mana tempat pekerja sebelum itu, jika tuan tergolong dalam PERKERJA sebagaimana jadual pertama akta kerja, maka tuan boleh ke Pejabat Tenaga Kerja untuk failkan aduan

  13. syarikat kami akan bayar baki cuti tahun pada hujung bulan setiap tahun.si A masuk kerja 1/11/2016. Adakah pada 1/11/2017 dia layak dapat cuti tahun sebanyak 8 hari?disebabkan dah hujung tahun,adakah majikan kena bayar baki cuti tahun sebanyak 8 hari?ataupun 1/1/2018 cuti tahun A baru kira?

    1. Mcm ni.. 01.11.2016 – 31.10.2017 genap kerja setahun kan? 01.11.2017 – 31.10.2018 (dia akan layak dapat 8 hari).. Jadi kat sini, majikan tak boleh buat polisi nak bayar cuti tahunan setiap hujung tahun sebab cuti tahunan dia bukan kira tahun tetapi kita servis dia 12 bulan terus menerus tersebut. Jadi kalau nak bayar cuti tahunan pekerja, kena bayar selepas 01.11.2018 la.

      Berlainan, jika pekerja masuk kerja 01.11.2016 tetapi pekerja itu diberhentikan atau berhenti, dia layak untuk dapat cuti tahunan secara prorata.. kena kira berapa dia layak sebagai contoh, kalau dia kerja 6 bulan sahaja, kalau 8 hari kelayakkan, dia akan dapat 4 hari sahaja.

  14. seperti yang admin terangkan jumlah hari annual leave berdasarkn berapa lama telah kita bekerja di sesebuah syarikat. saya ingin bertanya, tempoh tersebut dikira dari tarikh bermula kerja atau selepas confirmation letter?

  15. kalau pekerja swasta yang telah berkhidmat melebihi 25 tahun berapakah anggaran cuti tahunan yang patut beliau dapat?

    1. minimum cuti tahunan dalam akta hanya tetapkan 16 hari jika berkhidmat lebih 5 tahun. jadinya termasuk juga kerja lebih 25 tahun. kalau majikan still bagi 16 hari adalah tidak salah, jika majikan bagi lebih adalah lebih baik utk pekerja.

  16. Assalamualaikum,
    Contoh pengiraan 8hari/12bulan x jumlah bulan bekerja boleh dibuat selepas bekerja genap setahun atau selepas confirm ?

  17. Hai. Ingin bertanya. Jika company tidak beroperasi pada hari bekerja (tutup atas arahan majikan). Bagaimana dengan pengiraan gaji pekerja , perlu tolak cuti tahunan kah?

    1. Jika tutup atas arahan sedangkan masa tsbt adalah hari bekerja, perlu minta penjelasan kenapa ianya ditutup, jika ditutup kepentingan peribadi, majikan perlu bayar gaji pekerja pada hari tutup tsbt

  18. Assalamualaikum

    Kita akan dapat cuti tahunan selepas genap setahun bekerja dengan syarikat terbabit.
    Contoh la start 1 januari 2017 maka akan dapat cuti tahun pada januari 2018. Cuti tahun akan diberi sebanyak 12 hari.
    Jika kita letak surat berhenti kerja pada bulan jun. Adakah cuti yg ada tinggal 6 hari sahaja.?

    Kerana pihak HR kata x cukup setahun kena tolak pro rate 1 bulan 1 hari. betul ke?

    1. Tak, kalau berhenti atau diberhentikan, pekerja layak utk menikmati cuti tahunannya walaupun tak cukup setahun. Contoh encik, mmg layak utk 6 hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *